mijn boeken
Je kent het wel: elk verhaal heeft een moraal. Een boodschap, een les, iets om van te leren. Soms ligt die er dik bovenop, soms moet je goed zoeken.
En toen dacht ik… als dat geldt voor verhalen, geldt het dan ook voor de gehele geschiedenis van de mensheid?
Hoe meer ik zocht, hoe duidelijker het werd: ja. De geschiedenis is een verhaal — met een terugkerende les.
Keer op keer draait het om hetzelfde: het herontdekken van ons moreel kompas, het doorzien van het machtsspel dat ons daarvan afleidt — en het vergeten van de liefde die ons juist richting geeft.
Telkens dwalen mensen af, raken misleid, en na schade en schande wordt de les geleerd. Maar dan is het decor alweer veranderd, en begint alles opnieuw.
Door de eeuwen heen hebben mensen dit patroon herkend en geprobeerd zichtbaar te maken. Mythes, fabels, religie, Shakespeare, sprookjes, filosofie, natuurkunde — ze vertellen allemaal, in een andere vorm, precies hetzelfde verhaal. Ze waarschuwen, wijzen de weg, herinneren ons aan wie we zijn… en aan waar liefde eigenlijk over gaat.
Geschiedenis is dus niet zomaar een reeks feiten. Het is een verhaal waarin wij allemaal een rol spelen. De vraag is alleen: hoe kijk je ernaar? Laat je je meeslepen door het decor, of zie je de rode draad?
Dat is waar mijn boekjes over gaan.
Het ene is een vierkant boekje van 158 bladzijden, het andere een krant van 35 pagina’s. Twee vormen, één doel: je blik scherper maken. Zodat je weer ziet wat je allang wist. En herkent wat je bijna was vergeten.
Beide werken zijn te bestellen voor €12,50 per stuk inclusief verzending.
Lezen? Vul het contactformulier in met je keuze, dan stuur ik je via whatsapp een betaalverzoek. Zodra de betaling binnen is, gaat je bestelling op de 📬. En geen zorgen, ik gebruik jouw gegevens nergens anders voor.

God voor niemand. Ieder voor zich.
Een zoektocht naar begrip. Dit boek helpt je om te kijken zonder waardeoordeel, om los te komen van de drang iets te vinden, en in plaats daarvan te begrijpen. Van jezelf, van anderen, van onze menselijke evolutie. Het moreel kompas staat centraal: hoe herken je het, wat gebeurt er als je het verliest, en hoe beïnvloedt dit onze cultuur? Geïnspireerd door de drievoudig-breintheorie van neurowetenschapper Paul MacLean en de inzichten van autonoom denker Albert Einstein, leg ik de verbanden tussen de ontwikkeling van ons brein en ons vermogen om buiten conformistische lijntjes te denken. Met bewustwording van instinctieve patronen kunnen we onbewuste reacties vervangen door bewust, constructief of destructief gedrag. Dit boek biedt handvatten om grip te krijgen op je eigen ontwikkeling én inzicht in de ontwikkeling van de mensheid als geheel. Een zoektocht naar liefde, vertrouwen en een gezonde cultuur.

Tot ziens zei de vos
Waar het eerste boek je helpt om objectief te kijken, neemt dit boek je mee in een wereld waarin objectiviteit bewust wordt gemanipuleerd. We kijken door de ogen van iemand die het moreel kompas begrijpt, maar er geen waarde aan hecht. Die anderen verleidt om het los te laten, zodat hij zijn doelen kan bereiken. In deze journalistieke zoektocht beginnen we bij een ficitieve nationale ramp en ontrafelen we een sociaal dilemma. We kijken door de bril van de Mossad en ontdekken hoe strategisch denken het moreel van een samenleving kan beschermen. Maar achter het schouwspel schuilt een diepere laag: een eeuwenoud machtsspel dat door de Mol wordt gespeeld. We duiken in relativiteit en holisme en ontdekken vergeten inzichten van Smuts en Einstein. En we stellen een prikkelende vraag: hoe democratisch zijn we eigenlijk?